2010. november 21., vasárnap

Etikai kódexben vállalta az erotikát a Való Világ

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is elégedett az RTL Klub önszabályozásával: szex nem lesz az országos adón, csak neten és a Coolon, tiltják a normáktól eltérő szexuális viselkedést és az erőszakot, de ha a médiatörvény engedi, szívesen helyeznek majd el különböző márkákat a villában.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa örül annak, hogy az RTL Klub etikai kódexet írt a Való világhoz, ez szerintük azt jelenti, hogy a valóságshow készítői elkötelezték magukat amellett, hogy műsorukat a médiatörvény hatályos előírásainak szem előtt tartásával készítik. Az NMHH ennek ellenére jelezte, hogy figyelemmel kíséri a műsort.

Csak erotikus

A négy oldalas etikai kódexben az RTL Klub vállalja, hogy a műsorkészítés során “minden esetben ügyel arra, hogy a műsorok mind tartalmukban, mind formai kivitelezésükben megfeleljenek a hazai igényeknek és jogszabályoknak, illetőleg a nemzetközi televíziós normáknak”.

A szabályozás legfontosabb eleme, hogy az RTL Klubon bemutatott összefoglalók és az élő adások is a hatályos médiatörvény szerint 12 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel nézhető kategóriába esnek, vagyis nem lesznek benne nemi szervek, öncélú erőszak és káromkodás, és az erotikus jeleneteket is csak akkor szerkesztik be a műsorba, ha az események megértése szempontjából nagyon fontos. Emellett a “műsoron belüli erotikus jellegű képsorok nem lehetnek domináns elemei az adott műsornak, és az ábrázolás módját tekintve pedig visszafogottnak kell lennie, nem lehet elnyújtott, részletező”.



Media_httpsorozatnezo_degkr



Az etikai kódex azért megengedi, hogy VOD-n, vagy a neten leadhassák a keményebb, csak 18-as karikával sugározható jeleneteket is, sőt az etikai kódex csak az RTL Klubra vonatkozik, vagyis a Romániában bejegyzett Coolon jövő héttől este tizenegytől jelentkező Belevalóban minden bizonnyal lesz nem túl közelről fényképezett koitusz is.

Az RTL Klub emellett az etikai kódexben vállalja, hogy “a nemi szerepeket és a partnerkapcsolatokat illetően a műsor nem fog az alapvető társadalmi normákhoz képest torz és negatív kliséknek teret engedni, amelyek olyan téves következtetések levonását erősíthetnék, miszerint az alárendeltség elfogadása a konfliktusok kezelésének megoldási módja”. Az értelmező tagmondatot figyelmen kívül hagyva valaki akár azt is gondolhatná, hogy a csatorna ezzel a passzussal vállalja, hogy nem mutat be például homoszexuális jeleneteket, de persze a megfogalmazás cseles: egy leszbikus csók esetében ugyanis az NMHH-nak kéne kijelentenie, hogy véleménye szerint a homoszexualitás nem felel meg az európai társadalmi normáknak.

Totális megfigyelés

Az etikai kódex emellett tiltja a játékosoknak a fizikai és verbális erőszakot, vagyis a verekedést és a káromkodást, úgy tudjuk, hogy a súlyosabb esetekért akár azonnali kizárás is járhat. Viszont az RTL Klub vállalja, hogy a játékosok bármikor igénybe vehetik pszichológus segítségét, illetve bármikor feladhatják a játékot, és kisétálhatnak a villából.



Media_httpsorozatnezo_vnjfq



A Való világ második szériája alatt, 2003-ban az RTL Klub az ORTT nyomásáram vállalta, hogy egy órás kameramentes időszakot biztosít a játékosoknak, hogy kipihenhessék az állandó figyelmet, de ez a lehetőség most nem került be az etikai kódexbe. A játékosok 24 órás ellenőrzés alatt fognak állni, mondván “a játékosok minderről, így különösen a műsor jellegéről, főbb stílusjegyeiről teljes körű tájékoztatást kaptak, és ismerik a műsor formátumát, a korábbi szériákat nézték, azokat folyamatosan követhették, ennek tudatában adták kifejezett hozzájárulásukat az állandó jellegű, megszakítás nélküli felvételkészítéshez, vállalva azt, hogy a nyilvánosság előtt élik mindennapjaikat”.

Mehet a termékelhelyezés

Az etikai kódex szabályozza a termékelhelyezéseket, vagyis a műsorba csempészett reklámokat is, pedig a hatályos médiatörvény ezeket a hirdetéseket kifejezetten tiltja. A valóságshow azonban 2011. tavaszáig tart, januárban pedig várhatóan elfogadják a termékelhelyezést az uniós normáknak megfelelően engedélyező, új médiatörvényt. Információink szerint az RTL Klub már több céggel megállapodott, és csak arra várnak, hogy a parlament megszavazza az új törvényt, hogy márkázott termékekkel töltsék fel a Való világ villáját.

Ennek ellenére jövőre sem kerülhet “bemutatásra a kizárólag orvosi vényre kiadható gyógyszer és gyógykezelés, valamint dohánytermék neve, védjegye, megkülönböztető jelzése”.

(Index) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá!